THERAPIEVORMEN
Alleen BIG-geregistreerde personen, met een afgeronde 4-jarige hbo-opleiding, mogen zich fysiotherapeut noemen. Fysiotherapeuten behandelen diverse klachten die met bewegingsvrijheid te maken hebben. Behandelingen richten zich op het optimaal functioneren van het lichaam en het verminderen van eventuele pijn.
Heeft u hier een vraag over?
Manuele therapie is een onderzoeks- en behandelmethode voor mensen met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten van armen en benen, die gepaard kunnen gaan met bijvoorbeeld pijn, stijfheid, doof/tintelend gevoel en beperkte beweeglijkheid.
Te denken valt aan:
Rugklachten
Hoofdpijn
Nek/schouder/armklachten
Borstpijn
Duizeligheid
Kaakklachten
De manueel therapeut is een fysiotherapeut die een aanvullende opleiding manuele therapie heeft gevolgd. Deze opleiding duurt drie jaar en heeft plaatsgevonden aan de Stichting Opleiding Manuele Therapie (SOMT) te Amersfoort. Gerjan Kruimink is geregistreerd manueel therapeut in het Centraal Kwaliteitsregister van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en is aangesloten bij de NVMT.
Annemarijke Marsman en Jacobien Altena zijn bij de Groepspraktijk Fysiotherapie de behandelaars voor kinderen en zuigelingen. Het gaat dan vooral om motorische problemen en onbehagen bij het kind. Ze verzamelen informatie bij ouders, voogden en leerkrachten en doet enkele tests om de oorzaak van klachten te achterhalen. Door middel van gerichte spelletjes en oefeningen verminderen de klachten.
Wilt u een afspraak voor uw dochter of zoon? Annemarijke is bereikbaar via onze locatie aan de Pommerse Bocht en Jacobien via onze locatie Oxygym.
Fanatieke sporters gaan om twee redenen naar de sportfysio. De eerste is preventie. Met persoonlijke trainingsschema’s mijdt u blessures, ook als u regelmatig intensief sport. De tweede is genezing. Als u toch geblesseerd bent geraakt, is het van belang in conditie te blijven. Onze sportfysiotherapeut helpt u hierbij.
Heeft u een operatie ondergaan, of bent u geblesseerd geraakt? Dan is het belangrijk dat u rustig maar doelgericht revalideert. Groepspraktijk Fysiotherapie & Manuele therapie uit Veendam, Wildervank en Muntendam helpt u dit op een verstandige manier aan te pakken. Het doel is om de belastbaarheid weer maximaal te krijgen.
Dry Needling is een behandeltechniek, waarbij een zeer dunne, steriele, naald het Myofasciale Triggerpoint verschillende keren aanprikt. Deze techniek is gebaseerd op anatomische en neurologische principes.
De fysiotherapeut (Gerjan Kruimink en Helma van Linge) lokaliseert het Triggerpoint, plaatst het naaldje, dit naaldje wordt snel en nagenoeg pijnloos door de huid geprikt, waarna de fysiotherpeut het naaldje naar de Triggerpoint brengt. Als het naaldje het Triggerpoint bereikt reageert de spier meestal met een Local Twitch Respons (LTR), dit voelt aan als een elektrisch schokje ( schrikdraad-gevoel), de fysiotherapeut beweegt het naaldje dan heen en weer, om zoveel mogelijk spiervezels te laten ontspannen.
Als het naaldje het Triggerpoint bereikt reageert de spier meestal met een Local Twitch Respons (LTR), dit voelt aan als een elektrisch schokje ( schrikdraad-gevoel), de fysiotherapeut beweegt het naaldje dan heen en weer, om zoveel mogelijk spiervezels te laten ontspannen.
Na de behandeling geven de meeste mensen aan dat ze een beurs, zeurend spierpijn gevoel hebben, op de plek van het prikken of het uitstralingsgebied. Dit kan enkele uren tot 2 dagen aanhouden.
Deze na-reactie kan worden verminderd door warmte, koude en rekoefeningen voor de spieren. Meestal zijn een aantal behandelingen nodig om een goede reactie te krijgen, dit is o.a. afhankelijk van de duur van de klachten.
Het behandelen van Myofasciale Triggerpoints d.m.v. Dry Needling is goed toepasbaar bij o.a. hoofdpijnklachten, nekklachten, schouderklachten , armklachten, lage rugklachten, bekkenklachten en beenklachten. Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Acupunctuur maakt gebruik van energiebanen en meridianen. Dry Needling prikt het Triggerpoint in de spier aan en is gebaseerd op een andere theorie en onderzoeken.
De stichting Schoudernet Noord (SNN) is een werkgroep van manueel therapeuten en/of sportfysiotherapeuten en/of algemeen fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn op gebied van diagnostiek en revalidatie van schouderaandoeningen. Binnen de stichting SNN zijn ook orthopeden betrokken. Er is dan ook sprake van een intensief samenwerkingsverband tussen de aangesloten therapeuten en de orthopeden van het Martiniziekenhuis Groningen. Dit zorgt voor korte lijnen tussen orthopeed en therapeut bij post-operatieve schouderrevalidatie.
Het doel van de stichting is het optimaliseren van de kwaliteit van het fysiotherapeutisch handelen van de deelnemende therapeuten bij schouderaandoeningen. Middels jaarlijkse deelnemersbijeenkomsten, opdrachten en scholing word getracht schouderaandoeningen op een hoog niveau te diagnosticeren en te behandelen. Daarnaast wordt actieve participatie van de deelnemende therapeuten binnen de stichting, het volgen van symposia en het bezoeken van congressen gestimuleerd.
Per 01-01-2015 is Schoudernet Noord aangesloten bij SchouderNetwerken Nederland en voldoet daarmee aan de kwaliteitscriteria gesteld door SchouderNetwerken Nederland.