Dry Needling

Dry Needling is een behandeltechniek, waarbij een zeer dunne, steriele, naald het Myofasciale Triggerpoint verschillende keren aanprikt. Deze techniek is gebaseerd op anatomische en neurologische principes.

De fysiotherapeut (Gerjan Kruimink en Helma van Linge) lokaliseert het Triggerpoint, plaatst het naaldje, dit naaldje wordt snel en nagenoeg pijnloos door de huid geprikt, waarna de fysiotherpeut het naaldje naar de Triggerpoint brengt. Als het naaldje het Triggerpoint bereikt reageert de spier meestal met een Local Twitch Respons (LTR), dit voelt aan als een elektrisch schokje ( schrikdraad-gevoel), de fysiotherapeut beweegt het naaldje dan heen en weer, om zoveel mogelijk spiervezels te laten ontspannen.

Als het naaldje het Triggerpoint bereikt reageert de spier meestal met een Local Twitch Respons (LTR), dit voelt aan als een elektrisch schokje ( schrikdraad-gevoel), de fysiotherapeut beweegt het naaldje dan heen en weer, om zoveel mogelijk spiervezels te laten ontspannen.

Na de behandeling geven de meeste mensen aan dat ze een beurs, zeurend spierpijn gevoel hebben, op de plek van het prikken of het uitstralingsgebied. Dit kan enkele uren tot 2 dagen aanhouden.

Deze na-reactie kan worden verminderd door warmte, koude en rekoefeningen voor de spieren. Meestal zijn een aantal behandelingen nodig om een goede reactie te krijgen, dit is o.a. afhankelijk van de duur van de klachten.

Het behandelen van Myofasciale Triggerpoints d.m.v. Dry Needling is goed toepasbaar bij o.a. hoofdpijnklachten, nekklachten, schouderklachten , armklachten, lage rugklachten, bekkenklachten en beenklachten. Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Acupunctuur maakt gebruik van energiebanen en meridianen. Dry Needling prikt het Triggerpoint in de spier aan en is gebaseerd op een andere theorie en onderzoeken.